Mitt profilbilde

Aksel Hagen

Fra: Lillehammer

Født: 1953

Jeg er en 1953-årgang fra Romedal/Stange, men vært Opplending siden 1980 og bor nå på Lillehammer. Siden 1985 har jeg arbeidet som lærer og forsker på Høgskolen i Lillehammer med samfunnsplanleggig ? i teori og praksis ? som arbeidsområde. Politikk, i alle sine varianter fra det nære til det utenrikspolitiske, har interessert meg siden studietida på Norges landbrukshøgskole / Universitetet for miljø og biovitenskap. Jeg har vært kommunestyremedlem i Lillehammer i tre perioder fra 1992, og deretter medlem av fylkestinget i Oppland fra 200 der jeg nå er fylkesvaraordfører. Jeg har vært fylkesleder i Oppland SV, 2002 ? 2006, og landstyremedlem i samme perioden.

Mer...

april 2007
ma ti on to fr
           
1
2
3
4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
RSS 2.0Powered by BlogSoft

Et GMO-fritt Oppland! Les informasjonsheftet fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag

I et skriv til Fylkestinget i 2004 ba Oppland Bonde- og Småbrukarlag om at Oppland skal være GMO-fri sone. På Verdens matvaredag på Lillehammer i 2004 overrakte Fylkesstyret en erklæring sammen med en ?busk? med blåpotet til Fylkestinget ved meg som fylkesvaraordfører.

Når fylkestinget senere arbeidet ut sin landbrukspolitiske plattform var det et stort flertall i tinget som sluttet seg til forslaget fra fylkestingsgruppa til Sosialistisk Venstreparti om et GMO-fritt Oppland, i tråd med forslaget fra Bonde- og Småbrukarlaget.
 
Det var ikke vanskelig for fylkestingsrepresentantene å inkludere en slik intensjon i sin landbrukspolitiske plattform.  Vi vet, sant nok, at vi kjemper mot sterke motkrefter. Vi vet at det derfor er svært vanskelig å etterleve et slikt prinsipp. Vi vet også at mange mener det er noe bakstreversk ved ikke å rope halleluja til genmanipulering. Hvorfor ikke takke ja til en så spennende teknologi som lover oss bedre og flere matvarer til all verdens befolkning?
 
Likevel sa vi nei. Vi mener for det første at det er klokt å legge til grunn "føre var" prinsippet.. Vi vet ikke nok til å ha tiltro til slik genmanipulering, samtidig som vi vet nok til å fortsatt tvile på om den holder hva den lover. Det er noe skremmende irreversibelt over slik gentukling. Vi har råd til, til og med en plikt til, å la tvile komme naturen og mennesket til gode. Det er nettopp dette som må være det bærende prinsipp i en bærekraftig forvaltningspolitikk.
 
For det andre, og for mange fylkestingsmedlemmer var dette et like så viktig argument: En fylkeskommune og et fylkessamfunn blir ikke troverdig i si satsing på et rent og grønt Oppland hvis en samtidig ikke holder tunga rett i munnen når det gjelder GMO. Det er den unike naturen vår som ligger til grunn for vår satsing på landbruk, reiseliv og friluftsliv. GMO er et fremmedelement i en Valdres natur- og kulturpark, i et Nasjonalparkrike i Nord-Gudbrandsdalen, i et framtidsrettet opplandslandbruk, i et folkehelsefylke.
 
Så enkel er egentlig denne saken. Det er samtidig svært inspirerende at et stort flertall av Europas regioner mener det samme, ut fra den samme begrunnelse.
 
Derfor, lykke til videre alle dere enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for å spre motinformasjon om GM-teknologien. 

Og en særlig takk til Oppland Bonde- og Småbrukarlag som initiativtaker.

Last ned heftet her

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post: URL: Kommentar:

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/5397619


hits