Mitt profilbilde

Aksel Hagen

Fra: Lillehammer

Født: 1953

Jeg er en 1953-årgang fra Romedal/Stange, men vært Opplending siden 1980 og bor nå på Lillehammer. Siden 1985 har jeg arbeidet som lærer og forsker på Høgskolen i Lillehammer med samfunnsplanleggig ? i teori og praksis ? som arbeidsområde. Politikk, i alle sine varianter fra det nære til det utenrikspolitiske, har interessert meg siden studietida på Norges landbrukshøgskole / Universitetet for miljø og biovitenskap. Jeg har vært kommunestyremedlem i Lillehammer i tre perioder fra 1992, og deretter medlem av fylkestinget i Oppland fra 200 der jeg nå er fylkesvaraordfører. Jeg har vært fylkesleder i Oppland SV, 2002 ? 2006, og landstyremedlem i samme perioden.

Mer...

april 2007
ma ti on to fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
RSS 2.0Powered by BlogSoft

Gratis læremidler i skolen - nesten i alle fall

Gratisskoleprinsippet er viktig. Forrige regjering, som også tidligere regjeringer, var i ferd med å uthule prinsippet. Ikke minst i forbindelse med videgående opplæring - skolebøker, skolemateriell, arbeidsutstyr for lærlinger osv.

De rødgrønne lovte allerede i si Soria Moria-erklæring at dette ville de gjøre noe med. Elevorganisasjoner og alle fylkeskommuner som skoleeiere sa klart i fra om hvor viktig denne saken var og er.

Det er riktig det kunnskapsministeren sier at dette er en historisk beslutning. Det er nesten riktig når han sier at for første gang i Norge får vi en gratis videregående skole. 

Av lovforslaget går det fram at fylkeskommunene, som eier de videregående skolene, kan pålegge elevene å holde seg med nødvendig utstyr som kalkulator, vernesko og lignende. Et årlig ikke-behovsprøvd stipend gjennom Lånekassen skal bidra til å dekke slike utgifter. Det er bra.

I lovforslaget foreslås det også at fylkeskommunen står fritt til å avgjøre om elevene skal bruke bærbar PC i undervisningen. I så fall kan elevene måtte betale en egenandel på opptil 800 kroner i året for å dekke deler av kostnadene ved en bærbar PC. Det er altså her dette "nesten gratis" kommer inn. Nå sier imidlertid Djupedal at fylkeskommunene kan bare kreve en slik egenandel dersom elevene ved å ha en bærbar PC vil spare utgifter til for eksempel kalkulator eller ordbok, sier Djupedal. Men en egenandel er og forblir en egenandel, sjøl om elevene skal også kunne bruke PC-en på fritiden og får beholde den etter endt skolegang.

Alt i alt - dette ser bra ut! Måtte et samlet storting stille seg bak denne loven. For høyrepartiene er vel ikke så glad i reklamefinansiering og egenandeler?

Les mer her

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post: URL: Kommentar:

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/5411914


hits